четвъртък, 31 май 2012 г.

Спагети с патладжани и доматен сос


Необходими продукти:

  • 400 гр. патладжан
  • 4 скилидки чесън
  • 1 шепа сушени домати (20 гр.)
  • 200 мл. доматено пюре (от по-рядкото, което се продава в кутии)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • босилек

Начин на приготвяне:

Патладжана се нарязва и се осолява. Оставя се да се отцеди горчивият сок, изплаква се и се оставя да се отцеди. Нарязаният чесън се сотира за няколко секунди в зехтина и се добавя патладжана. Пържи се до златисто. През това време сушените домати се заливат с 50 мл. гореща вода. След 5 минути към тях се прибавя доматеното пюре и се разбърква добре. Така полученият сос се смесва със запържените зеленчуци и се оставя да къкри на тих огън 5 минути. Поръсва се с пресен босилек и се маха от котлона. Сваряваме спагетите и гарнираме със соса.

Ризото с царевица и сушени домати


Необходими продукти:


  • 1 ч.ч ориз
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 50 гр. сушени домати
  • 100 гр. лук
  • 4 скилидки чесън
  • 4 с.л. царевица от консерва
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • пресен босилек

Начин на приготвяне:

Заливаме сушените домати с 1 ч.ч. гореща вода за 10-тина минути, за да омекнат и да можем да ги нарежем. 
Лукът се задушава за 2-3 минути. Прибавят се нарязаните на ленти чушки и пържим още 5 минути. След това запържваме и ориза за кратко и добавяме 3 ч.ч. вода, заедно с водата в която са киснали доматите. Варим да бавен огън 10 минути и добавяме солта, доматите и царевицата. Готвенето продължава, докато водата се абсорбира и оризът е сварен*. Ризотото се поръсва с босилек при поднасяне.

* При необходимост, може да се добави още вода ако оризът не е сварен. Но за целта не трябва да се чака до последно, а ястието да се наблюдава и когато оризът почти е поел водата да се добави още. Ако при напълно абсорбирана течност, се добави още от вода, ястието ще стане безвкусно.

сряда, 30 май 2012 г.

Пълнени кюфтенца с доматен сос на микровълнова


Необходими продукти:

  • 300 гр. смляно месо от бут
  • 200 гр. лук
  • 2 чушки
  • 1-2 моркова
  • 3 с.л. доматено пюре (гъсто)
  • 250 гр. домати (предварително обелени и пасирани)
  • кисела краставичка 
  • кашкавал
  • 2 с.л. олио
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • копър (по желание)

Начин на приготвяне:

Лукът се реже на ситно и се отделят 2 с.л. от него за кюфтетата. Поставя се в съд за микровълнова заедно с нарязаните на колелца моркови и олиото. Задушава се под капак 4 минути на пълна мощност. Поставяме предварително оформените кюфтета и задушаваме още 3-4 минути  докато се стегне месото (каймата). Добавят се пюрето разбъркано с доматите, чушките и сол ако е необходимо. Вари се на 50-60% мощност за 20 минути. Ястието се разбърква, подправя се с чесъна и се вари още 15-20 минути на 60-80% мощност. При поднасяне се поръсва с копър.

Приготвяне на кюфтетата:
Месото се овкусява със сол, черен пипер и кимион (ако се използва обикновена кайма, солта се пропуска и се намалява олиото в ястието наполовина). Добавя се и лукът, който предварително сме отделили. Отново хубаво се омесва, докато се разпределят добре всички съставки. Така приготвеното месо се разделя на 18 равни топки (за 9 кюфтета). От всяка топка правим питка. Самото оформяне на кюфтетата става по следният начин:

  1. взимаме една от месните питки и слагаме по средата малко нарязани краставички и кашкавал
  2. поставяме отгоре друга питка и притискаме внимателно цялата маса, като обърнем внимание на краищата
  3. с леко притискане започваме прибирането навътре на месото, като постепенно от питка се оформя неравномерно топче
  4. след това дооформяме самите кюфтета в сферична форма

вторник, 29 май 2012 г.

Задушени тиквички с моркови и лук


Необходими продукти:

  • тиквички
  • моркови
  • лук
  • олио
  • сол
  • копър (по желание)

Начин на приготвяне:

Лукът и морковите се сотират за няколко минути в мазнината. Прибавят се нарязаните тиквички и сол и се пържи докато зеленчуците станат крехки и леко порозовеят. При поднасяне се поръсват с копър.

неделя, 27 май 2012 г.

Пълнени тиквички с кускус


Необходими продукти:

  • 3 тиквички
  • 1 малък морков
  • 1 малка глава лук
  • 50 гр. кускус
  • 2 с.л. олио
  • сол
  • черен пипер
  • копър (по желание)

Начин на приготвяне:

Тиквичките се разрязват на три части и се издълбават с лъжичка. Намазват се с мазнина и се пекат на 180-200 градуса за 15-20 минути. През това време сотираме нарязаните морков и лук в мазнината за 3-4 минути. Прибавяме нарязаната вътрешност на тиквичките и запържваме за още няколко минути. Овкусяваме с подправките и разбъркваме с предварително свареният кускус. Пълним тиквичките с така получената смес и печем за още 15-20 минути.

събота, 26 май 2012 г.

Задушени зеленчуци със сушени домати


Необходими продукти:

  • 500 гр. патладжан
  • 500 гр. тиквички
  • 300 гр. лук
  • 25 гр. сушени домати (6-8 броя)
  • 40 мл. зехтин
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Сушените домати се накисват в зехтина от предишният ден. Може да се използват и мариновани. 
Зеленчуците се режат на едри парчета. Патладжана се осолява, оставя се да се отцеди горчивият сок и се изплаква. Запържва се в зехтина (този в който сме накиснали доматите), заедно с лука за 4-5 минути. След това се добавя тиквичките и доматите, заедно с подправките. Готви се докато патладжана се зачерви (или стане крехък, това е според сорта на зеленчука). Тиквичките остават хрупкави, но вкусът е уникален. Може да се запържат всички зеленчуци заедно или да се опекат в плик във фурната. 
Ястието се гарнира с арабски кускус или с варен в леко подсолена вода ориз.

петък, 25 май 2012 г.

Обикновен миш-маш


Необходими продукти:

  • 1,2 кг. пресни чушки
  • 6 яйца
  • 80 мл. олио
  • 1-2 ч.л. сол (на вкус)

Начин на приготвяне:

Нарязаните чушки се запържват в мазнината докато отделилата се течност се изпари (ако има такава) и още 10-15 минути след това. Добавят се солта и яйцата. Бърка се докато яйцата се стегнат. Ястието не трябва да е прекалено сухо.

сряда, 23 май 2012 г.

Топла зеленчукова салата с арабски кускус


Необходими продукти:

  • 70 гр. арабски кускус
  • 1 патладжан (200 гр.)
  • 1 тиквичка (200 гр.)
  • 1 червена чушка
  • 1 оранжева чушка
  • 1 зелена чушка
  • 1 глава лук
  • зехтин
  • сол

Начин на приготвяне:

Нарязаният на кубчета патладжан се осолява и се оставя да се отцеди горчивият сок. Изплаква се и се отцежда добре. Запържва се до златисто в 1 с.л. зехтин, заедно с нарязаната тиквичка. Отделно се задушават в 1 ч.л. зехтин и малко вода, нарязаните лук и чушки. Зеленчуците се смесват добре.
Кускуса се посолява и се залива с 80 мл. вряла вода, заедно с 1 ч.л. зехтин. Разбърква се добре с вилица и се похлупва, за да се задуши за 5 минути. Гарнира се със задушените зеленчуци.

вторник, 22 май 2012 г.

Пълнен лук с ориз и гъби


Необходими продукти:

  • 4 големи глави лук
  • 1 к.ч. ориз
  • 200 гр. гъби
  • 2 с.л. олио
  • сол
  • чесън на прах
  • черен пипер
  • кимьон

Начин на приготвяне:

Лукът се издълбава с помощта на ножче и чаена лъжичка. Вътрешността се нарязва на ситно и се запържва заедно с гъбите, които също са ситно нарязани в 1 с.л. олио. Прибавя се оризът, подправките и 4 к.ч. вода. След като течността се е усвоила напълно, главите лук се пълнят. Редят се в тавичка, добавя се вода, колкото да покрие около 2 см. от зеленчуците, останалото олио и ако има от плънката. Пече се около 25-30 минути на 200 градуса. Това ястие наподобява леко вкусът на дроб-сърмата.

понеделник, 21 май 2012 г.

Мъфини с банани, мед и канела


Необходими продукти:

  • разтопено масло, за намазване
  • 2 ч.ч. брашно (300 гр.)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. канела
  • щипка сол
  • 1/2 (125 гр.) чаша кафява захар
  • 75 гр. масло, разтопено
  • 1/2 чаша (125 мл.) мляко
  • 2 с.л. мед
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. пюре от банан (около 2 банана)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете 12 форми за мъфини с разтопеното масло или поставете хартиени форми. Пресейте брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта в голяма купа. Разбъркайте със захарта. Смесете разтопеното масло, млякото, меда, ванилията, яйцата и намачканите банани. Разбивайте с тел за яйца или вилица, докато всичките съставки се съчетаят добре. Направете кладенче в центъра на сухите съставки. Добавете яйчената смес и бъркайте докато съставките се обединят (не разбивайте). Разпределете със супена лъжица сместа във формите за мъфини. Печете 20 минути или докато е готово след проверка с клечка.

Пилешки дробчета с гъби на фурна


Необходими продукти:

  • 1 кг. пилешки дробчета
  • 1 кг. гъби
  • 600 гр. лук (3 големи глави)
  • 300 гр. доматено пюре
  • 150 мл. олио
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. червен пипер
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Задушаваме в олиото едро нарязаните лук (на полумесеци) и гъби за 10 минути. Прибавяме солта, черният и червеният пипер и доматеното пюре. Разбъркваме добре и прибавяме към изчистените дробчета. Печем на 200 градуса около 50-60 минути.


събота, 19 май 2012 г.

Класически палачинки


Необходими продукти:

  • 5 яйца
  • 300 гр. брашно
  • 500 + 300 мл. прясно мляко
  • 1 с.л. захар
  • 2 ванилии
  • 50 гр. разтопено масло

Начин на приготвяне:

Яйцата, брашното, 500 мл. прясно мляко, захарта и ванилиите се разбиват с миксер. Сместа се оставя да почине 30 минути. Добавя се маслото и останалото мляко. Палачинките се пържат в тефлонов тиган до зачервяване.


Макарони с гъби и сос "Уорчестър"


Необходими продукти:

  • 130 гр. макарони
  • 200 гр. гъби
  • 1 глава лук
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1/2 кубче гъбен бульон
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. сос "Уорчестър"
  • 1 с.л. соев сос
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Сварените макарони се изплакват със студена вода. Нарязаните лук и чесън се задушават в олиото заедно с малко вода. Добавят се нарязаните гъби заедно с бульона. Задушават се под капак 3-4 минути, а след това докато се изпари течността. Зеленчуците се подправят със соев сос, сос "Уорчестър", черен пипер и сол на вкус. Разбърква се добре с пастата. Вкусно е както топло, така и студено.

петък, 18 май 2012 г.

Задушени пресни картофи с чесън и копър


Необходими продукти:

  • пресни картофи 
  • олио 
  • оцет
  • чесън
  • копър 
  • сол 

Начин на приготвяне:

Измитите картофи се заливат с вода колкото да покрие най-много половината от тях. Прибавяме сол и олио (на вкус). Сварените картофи се заливат със счуканият чесън, нарязаният копър и оцета.

Картофи соте


Необходими продукти (за 2 порции):

  • 600 гр. пресни картофи 
  • 1 с.л. олио 
  • 1 ч.л. чесън на прах 
  • копър 
  • сол 

Начин на приготвяне:

Измитите картофи са сваряват в подсолена вода - 2 литра + 2 ч.л. сол. Запържват се в горежото олио, предварително подправени с чесъна и копъра. Сервират се топли.

четвъртък, 17 май 2012 г.

Патладжан с доматен сос на фурна


Необходими продукти:

  • 1,2 кг. патладжан
  • 1,2 кг домати
  • 400 гр. лук (2 големи глави)
  • 1 гл. пресен чесън (да има образувани скилидки) или 5-6 скилидки стар
  • 200 гр. топено-пушено сирене (от твърдото)
  • 200 гр. рендосан кашкавал
  • 4 с.л. олио
  • сол

Начин на приготвяне:

Нарязаните на едри кубчета патладжани се осоляват и се оставят да се отцеди горчивият сок. Изплакват се и се отцеждат добре. Запържват се в дълбок тиган с 3 с.л. олио. Ако прецените може да ги изпържите на два пъти, като първият път пърженето е с 2 лъжици мазнина, а вторият път с 1. Поставят се в тавичка и върху тях се разпределя нарязаното топено сирене. Поръсва се с накълцаният (не счукан) чесън.
Нарязаният лук се задушава в 1 с.л. олио и малко вода за 4-5 минути. Прибавят се обелените и намачкани с ръка домати. Сосът се вари за 10-15 минути. Патладжаните се заливат с така приготвеният сос. Тавичката се покрива с фолио и се пече на умерена фурна 20 минути. Фолиото се отстранява и печенето продължава още 15-20 минути - сосът се посгъсти. Поръсва се с кашкавал и се връща във фурната за кратко докато се кашкавалът се разтопи.


четвъртък, 10 май 2012 г.

Кус кус с белени чери домати и босилек


Необходими продукти:

  • 150 гр. кус кус
  • 150 гр. чери домати
  • 1 стрък пресен лук
  • 4-5 листа пресен босилек
  • 1 с.л. зехтин
  • сол

Начин на приготвяне:

Разрязаните на две чери домати се запичат за няколко секунди на сух тиган. Обелват се и се поставят в подходящ за салата съд. Кус куса се сварява в подсолена вода - поне 1,5 литра. Изплаква се и се отцежда. Пастата се прибавя към доматите, нарязаният пресен лук, босилека, зехтина и сол на вкус. Това ястие може да се сервира както като салата/предястие, така и като основно ястие.

сряда, 9 май 2012 г.

Салата от картофи с грах и сусам


Необходими продукти:

  • 2 картофа (350-400 гр.)
  • 100 гр. замразен грах
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. суров сусам
  • 2 с.л. олио
  • оцет
  • черен пипер
  • сол
  • копър

Начин на приготвяне:

Обелените и нарязани картофи се варят на пара заедно с грахта. Нарязаният на полумесеци лук, се задушава в мазнината. Към него се добавя сусама и се запържва за няколко секунди. Всички продукти се разбъркват, подправят се със сол, черен пипер и оцет. Преди поднасяне, салатата се поръсва с пресен копър.

четвъртък, 3 май 2012 г.

Патладжан с моцарела на фурна


Необходими продукти:

  • 500 гр. патладжан
  • 200 гр. лук (1-2 глави)
  • 500 гр. домати
  • 200 гр. заквасена сметана
  • 125 гр. моцарела (1 пакетче)
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 с.л. олио
  • сол

Начин на приготвяне:

Нарязаните на колелца патладжани, се осоляват и се оставят да се отцедят от горчивият сок. Изплакват се и се варят на пара за 5-6 минути (докато омекнат). 
Лукът и чесънът се нарязват и се задушават за 2-3 минути в олиото. Прибавят се пасираните домати и сол на вкус и се оставя на къкри около 10-15 минути. 
В тавичка се изсипва част от соса и се редят патладжаните.


Намазват се със сметаната и се подрежда нарязаната моцарела. Може да замените моцарелата с обикновено саламурено сирене, кашкавал или друг млечен продукт.


Залива се с останалият сос и се пече на умерена температура за 35-40 минути.


Банички с газирана вода и сирене


Необходими продукти:

  • 1/2 пакет фини кори
  • 350-400 гр. сирене
  • 4 яйца
  • 50 мл. олио
  • 250 мл. газирана вода

Начин на приготвяне:

Разрязваме корите на две половини. Върху всеки лист натрошаваме част от сиренето, прегъваме външните краища на кората навътре и навиваме на руло. Най-добре е да разделим сиренето на части предварително, според броя на корите, за да е сигурно, че ще има равно количество сирене във всяка баничка.




Така получените банички редим в тава и заливаме с горещото олио. Разбиваме яйцата и ги смесваме с газираната вода. Ако сиренето е безсолно, добавяме и малко сол. С така получената смес, заливаме баничките.


Печем на 180-200 градуса до зачервяване.




сряда, 2 май 2012 г.

Задушени зеленчуци с тестена коричка


Необходими продукти:

За зеленчуковата плънка:
  • 2 глави лук (350 гр.)
  • 1 патладжан (150 гр.)
  • 1 тиквичка (250 гр.)
  • 3-4 чушки
  • 1 морков
  • 3-4 ск.чесън
  • 2 с.л. олио
  • сол
  • черен пипер

За тестото:
  • 160 гр. брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/3 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 1 с.л. оцет
  • 100 мл. вода 
  • 1 с.л. олио
  • 3-4 стръка магданоз

Начин на приготвяне:

Подготовка на зеленчуците:
Нарязваме зеленчуците. Патладжана осоляваме и оставяме да се отцеди от горчивият сок. Лукът, морковите и чесъна се задушават за 3-4 минути в мазнината. Прибавяме и останалите продукти, като предварително сме изплакнали патладжана. Готвенето продължава още 5-10 минути. В предварително намазана с олио тавичка поставяме така приготвените зеленчуци и изравняваме с лъжица.

Подготовка на тестото:
Пресяваме брашното заедно със солта и бакпулвера. Смесваме оцета, содата и захарта, разбъркваме и прибавяме към водата. Правим кладенче в брашното, добавяме олиото и нарязаният магданоз и започваме да наливаме по малко вода. Месим докато се усвоят всички съставки. Оставяме малко да почине 10 минути. Оформяме кора с която покриваме зеленчуците. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 35-40 минути. Изваждаме и оставяме ястието да почине за 10-15 минути и сервираме със салата от пресни зеленчуци.

вторник, 1 май 2012 г.

Пълнени тиквички с ориз и царевица


Необходими продукти:

  • 2 тиквички
  • 1 с.л. олио
  • 1 к.ч. ориз (около 70 гр., но не повече)
  • 4 к.ч. вода
  • 1 к.ч. царевица от консерва
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Разрязваме тиквичките на две половини и ги издълбаваме с лъжичка. Така оформените лодки, намазваме с мазнина и ги поставяме силно загрята фурна, за да се запекат леко. През това време, нарязваме издълбаната вътрешност на тиквичките и запържваме до златисто.


Изваждаме запържените кубчета и в същият тиган запичаме ориза. Добавяме водата, солта и черният пипер и сваряваме ориза. Малко преди да е готов, добавяме запържените кубчета на тиквичката и царевицата. Ако е необходимо може да се добави още малко вода, но това зависи от ориза. Когато сместа е готова (оризът трябва да е сварен, но не прекалено сух като консистенция), се разпределя в лодките от тиквички и запичаме ястието.