вторник, 29 януари 2013 г.

Гофрети с мая



Необходими продукти:

  • 750 мл. прясно мляко
  • 1/2 кубче мая
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 течна ванилия
  • 0.5 кг. брашно
  • 250 гр. разтопено масло
  • 3 белтъка, разбити на твърд сняг

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в млякото. Към млечната смес добавете захарта, солта и ванилията. Разбъркайте добре. След това добавете и брашното като разбивате с миксер, до получаването на хомогенна смес. Оставете да втаса най-много половин час. Идва ред и на разтопеното и охладено масло. Разбивайте докато се усвои маслото. Прибавете белтъците и размесете внимателно с тестото.
Загрейте гофретника и поставете 2-3 лъжици от сместта. Печете до златисто. Гофретите са много вкусни (и хрупкави) докато са топли, но и студени са страхотни.

неделя, 20 януари 2013 г.

Лесни гофрети


Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 500 гр. брашно
  • 250 гр. меко масло
  • 200 гр. захар
  • 500 мл. прясно мляко
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1-2 ванилии

Начин на приготвяне:

Разбийте маслото със захарта до побеляване. Прибавете яйцата едно по едно. След това прибавете брашното, което предварително сте пресяли заедно с бакпулвера. Продължавайте разбиването като бавно наливате хладкото мляко и към края добавете ванилията.

сряда, 16 януари 2013 г.

Кюфтета по Чирпански


Необходими продукти:

  • 400 гр. свинско месо
  • 1 белтък или 1 малко яйце
  • 2 гл. лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 800 гр. картофи
  • 5-6 печени чушки
  • 1-2 ч.л. червен пипер
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 3-4 с.л. олио
  • 1 литър рендосани домати
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 1/2 с.л. захар
  • брашно

Начин на приготвяне:

Смляното месо се подправя със сол, черен пипер и кимион. Прибавя се малко ситно нарязан лук и белтъка (яйцето). Сместа се обърква хубаво и се оформят малки кюфтенца, които се овалват в брашно. През това време останалата час от настиненият лук се задушава в мазнината за 4-5 минути. Към него се прибавят рендосаният чесън и обелените и нарязани на колелца моркови. Сотира се за 1 минути, добавя се червеният пипер и запръжката се залива с доматите и бульона. След като сосът започне да къкри се прибавят внимателно кюфтенцата. След около 10 минути към тях се прибавят и нарязаните на едро картофи. Ястието къкри на бавен огън, докато се сварят картофите. Размиваме 1с.л. брашно и 1/2 с.л. захар с малко вода, докато се получи гъстотата на боза. С така получената смес сгъстяваме ясието. Готвим още 10 минути, като малко преди да отстраним от огъня добавяме и нарязаните чушки.

събота, 5 януари 2013 г.

Свински черен дроб със зеленчуци


Необходими продукти:

  • 500 гр. свински черен дроб
  • 500 гр. пресни гъби
  • 2 гл. лук (около 400 гр.)
  • 2-3 моркова (около 150 гр.)
  • 2 чушки
  • 3-4 с.л. доматено пюре
  • 100 мл. вино
  • 100 мл. олио
  • сол и черен пипер на вкус
  • кисели краставички

Начин на приготвяне:

Нарязаният дроб се запържва в олиото докато побелее. Когато е полуготов, се прибавят почистените и нарязани гъби, лукът - нарязан на полумесеци и обелените и нарязани на пръчици моркови. След 10 минути се прибавят и нарязаните чушки. Задушава се за още няколко минути и се прибавят доматеното пюре, разтворено във виното, подправките и киселите краставички. Готвенето продължава, докато водата се изпари - около 20-25 минути.