петък, 25 октомври 2013 г.

Сладкиш с ябълки и орехи - II вид


Необходими продукти:

  • 500 гр. ябълки, обелени и нарязани
  • 150-200 гр. орехи, ситно нарязани
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 пак. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. канела
  • 2 с.л. какао

Начин на приготвяне:

Брашното, бакпулвера, содата, канелата и какаото се смесват и пресяват. В купа разбъркайте продуктите изброени в рецептата, като от орехите използвате само около 100 гр. Сместа трябва да престои поне 20 минути, като периодично се разбърква. Първоначално е много суха, но ябълките пускат сок. Изсипете сместа в намаслена тавичка и поръсете с останалите орехи. Печете около час в предварително загрята до 180 градуса фурна.

неделя, 20 октомври 2013 г.

Сладкиш с ябълки и орехи


Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. разтопено масло
  • 1 ч.ч. натрошени орехи
  • 2 ч.ч. предварително обелени и рендосани ябълки
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. канела
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса и намажете тавичка с масло, мас или олио и я поръсете с брашно.

Пресейте брашното заедно с канелата. Разбийте с яйцата, захарта, маслото и киселото мляко, в което е разбъркана предварително содата. Смесете яйчената смес с брашното. Прибавете орехите и ябълките. Изсипете сместа в тавичката и печете 50 минути или докато забоден в центъра на сладкиша нож излезе чист.

Изстиналият сладкиш се поръсва с пудра захар.

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Лесен сладкиш със сладко


Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. газирана вода
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.ч. сладко/конфитюр

Начин на приготвяне:

Продуктите се разбиват с миксер, като се прибавят в реда в който са изброени в началото на рецептата. Сместа се изсипва в предварително намаслена тавичка (задължително да е с незалепващо покритие). Сладкиша се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна поне 20-30 минути. Времето на печене зависи от това в какъв съд печете. Колкото по-дебел е сладкиша, толкова по-бавно ще се опече. С две думи, печенето продължава до "суха клечка". 

Забележка: Ако конфитюра, който използвате не е достатъчно сладък, трябва да се добави допълнително захар.

сряда, 16 октомври 2013 г.

Домашна вита баница


Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 3/4 ч.ч. олио
  • 1 кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 1/2 ч.ч. натрошено сирене
  • 1 пакет къпани/ръчно точени кори за баница

Начин на приготвяне:

Содата за хляб се разбърква с киселото мляко. Яйцата се разбиват и се смесват с всички продукти. Част от плънката се разпределя равномерно върху първата кора, като се внимава да има достатъчно от сместа за всяка от останалите. Кората се навива на руло и след това се оформя "охлюв" и се поставя в тава, която е покрита с хартия за печене. Всяка от корите се маже с плънка, навива се на руло и след това се поставя в тавата. Пече се около 30-40 минути на 180 градуса.

Кладница печена в плик


Необходими продукти:

  • 250 гр. гъби
  • чесън на гранули
  • сол
  • 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Почистените гъби се варят в подсолена вода 10 минути. Отцеждат се и се поставят в плик за печене. Подправят се с чесън на гранули и олиото. Пекат се 20-30 минути в предварително загрята фурна. След това пликът се разкъсва отгоре, за да се запекат гъбите.

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Сирене във фолио


Необходими продукти:

  • 200 гр. сирене
  • домат, нарязан на шайби
  • лук, нарязан на шайби
  • печена чушка, нарязана на ивици
  • пушено сирене, нарязано на колелца
  • зехтин
  • алуминиево фолио

Начин на приготвяне:

В средата на голямо парче алуминиево фолио, се редят продуктите в следната последователност: лук, сирене, зехтин, домат, пушено сирене, чушка, лук, зехтин. 


Фолиото се затваря добре. Пече се на сух тиган по 5 минути от всяка страна.