Необходими продукти:
За сърмите:- зелеви листа
- 1 чаша ориз
- 100-150 гр. гъби
- 2 с.л. сушени зеленчуци
- 1 глава лук
- 1-2 чаши смлени домати
- червен пипер
- сол на вкус
- олио
За капамата:
- суджук
- сушеница
- бекон
- свинско месо
- пилешко месо
- кисело зеле
Начин на приготвяне:
- Задушете лука в олиото за 5-6 минути и прибавете ситно нарязаните гъби и ги оставете леко да се запържат.
- Добавете доматите и ги оставете да врят за още 5-6 минути. Прибавете и останалите продукти заедно с 1 чаша вода и оставете да къкри докато ориза поеме водата.
- Оформете сърмите.
- В глинен гювеч редете кисело зеле месо, колбаси, сърми, кисело зеле, колбаси, сърми и т.н. Залейте с вода и печете 2-3 часа на 180 градуса.