сряда, 25 декември 2013 г.

Капама


Необходими продукти:

За сърмите:
  • зелеви листа
  • 1 чаша ориз
  • 100-150 гр. гъби
  • 2 с.л. сушени зеленчуци
  • 1 глава лук
  • 1-2 чаши смлени домати
  • червен пипер
  • сол на вкус
  • олио

За капамата:
  • суджук
  • сушеница 
  • бекон
  • свинско месо
  • пилешко месо
  • кисело зеле

Начин на приготвяне:

  1. Задушете лука в олиото за 5-6 минути и прибавете ситно нарязаните гъби и ги оставете леко да се запържат. 
  2. Добавете доматите и ги оставете да врят за още 5-6 минути. Прибавете и останалите продукти заедно с 1 чаша вода и оставете да къкри докато ориза поеме водата. 
  3. Оформете сърмите.
  4. В глинен гювеч редете кисело зеле месо, колбаси, сърми, кисело зеле, колбаси, сърми и т.н. Залейте с вода и печете 2-3 часа на 180 градуса.

четвъртък, 19 декември 2013 г.

Паста с босилеково песто


Необходими продукти:


Начин на приготвяне:

  1. Сварете пастата в подсолена вода, според указанията на опаковката. Изплакнете я и я оставете да се отцеди.
  2. Смесете пастата с пестото и поднесете със салата от чери домати.

вторник, 17 декември 2013 г.

Босилеково песто


Необходими продукти:

  • 2 с.л. кедрови ядки
  • 2 скилидки чесън
  • 60 мл. зехтин
  • 40 гр. пресен босилек (само листа)
  • 40 гр. пармезан

Начин на приготвяне:

Пасирайте добре всички продукти. Тъй като количеството е достатъчно за 3 порции макарони, част от пестото може да бъде замразено (във формички за лед, например). Когато решите да използвате замразено песто, го извадете, за да се размрази на стайна температура.

Шоколадов чийзкейк с Рикота


Необходими продукти:

  • 300 гр. чаени бисквити
  • 150 гр. масло, разтопено
  • 625 гр. Рикота, със стайна температура
  • 150 гр. захар
  • 5 яйца, със стайна температура
  • 150 мл. течна сладкарска сметана + още 2 с.л. за разтопяването на шоколада
  • 150 гр. млечен шоколад

Начин на приготвяне:

  1. Намажете тортена форма (с размер на дъното 26 см) с масло. 
  2. Поставете шоколада заедно с 2 с.л. сметана да се разтопят на водна баня.
  3. Натрошете бисквитите в кухненски робот докато се получат фини трохи. Добавете разтопеното масло и смесете добре. Изсипете сместа в тавата и с помощта на лъжица оформете дъното и стените на чийзкейка. Поставете в хладилник за 15 минути.
  4. Включете фурната на 150 градуса. 
  5. Разбийте сиренето и захарта докато се получи гладък и пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно като продължавате да разбивате. Прибавете сметаната и разбивайте още 4-5 минути на висока скорост. Изсипете крема в тавичката и го поръсете с разтопения шоколад.
  6. Печете 50 минути. Изключете фурната и оставете чийзкейка да изстива на леко отворена вратичка. Охладете добре в хладилник преди да сервирате десерта.

петък, 6 декември 2013 г.

Сьомгова пъстърва на фурна


Необходими продукти:

  • 1 сьомгова пъстърва, около 800 гр.
  • 2 големи червени чушки, едро нарязани
  • 15 бр. чери домата, разполовени
  • 2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 3 с.л. натрошени бадеми
  • сол
  • черен пипер
  • лимонов сок

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната на 180 градуса.
  2. Махнете главата, перките и опашката на изчистената риба. Разделете я на 4 парчета и махнете колкото можете от костите. Поръсете я с лимонов сок и оставете да престои поне 20 минути.
  3. Смесете чушките, доматите и чесъна със зехтина и оцета. Печете 20 минути. 
  4. Направете място между зеленчуците и поставете пъстървата. Подправете със сол и черен пипер и разпределете равномерно бадемите върху рибата. Печете още 15 минути. Поднесете със зелена салата.

Кокосово-сметанови мъфини


Необходими продукти:

  • 4 яйца, със стайна температура
  • 200 гр. захар
  • 1 чаша кокосови стърготини
  • 1 1/2 чаши брашно
  • 1/2 чаша пшеничено нишесте
  • 200 мл. сладкарска сметана
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 течна ванилия

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната на 180 градуса. Пригответе тава за мъфини и поставете в гнездата хартийки или ги намажете с мазнина.
  2. Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Прибавете останалите продукти и разбивайте на ниска степен, докато съставките се смесят добре. 
  3. Печете мъфините 20 минути или докато забоден дървен шиш излезе сух.

четвъртък, 5 декември 2013 г.

Сладък хляб с крокан и стафиди


Необходими продукти:

За тестото:
  • 3 ч.л. суха мая
  • 1/2 чаша хладка вода
  • 4 чаши брашно
  • 1/2 чаша кафява захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 яйца със стайна температура
  • 1/2 чаша разтопено масло
  • 1/2 чаша прясно мляко със стайна температура
  • 1/2 чаша стафиди

За плънката:
  • 1/3 чаша разтопено масло
  • 10 с.л. ситно смлян крокан

Начин на приготвяне:

  1. Разтворете маята във водата. Оставете я да втаса за 15-20 минути.
  2. В голяма купа смесете брашното, захарта и солта. Прибавете останалите продукти и месете 5-10 минути. Покрийте тестото с домакинско фолио и поставете купата във фурна включена на 40-50 градуса. След един час премесете тестото.
  3. Разточете тестото на кора с дебелина 5 mm. Намаже го с разтопеното масло и поръсете равномерно с крокана. Навийте тестото на руло и го поставете в предварително намазана с масло тавичка. Върнете тестото във фурната за още 30 минути.
  4. Увеличете температурата на фурната до 180 градуса. Печете хляба около 40 минути.

Ванилови мъфини


Необходими продукти:

  • 4 яйца, със стайна температура
  • 3/4 захар
  • 1 чаша разтопено масло
  • 2/3 чаша прясно мляко
  • 2 1/4 чаши брашно
  • 2/3 чаша царевично нишесте
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • 2 течни ванилии

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната на 180 градуса. Пригответе тава за мъфини и поставете в гнездата хартийки или ги намажете с мазнина.
  2. Разбийте яйцата със захарта. Прибавете към тях маслото, млякото и ванилията.
  3. В суха купа пресейте заедно брашното, нишестето и бакпулвера. Смесете с яйчено-млечната смес. Разпределете във формичките и печете 20-30 минути или докато забоден дървен шиш излезе сух.

Крокан


Необходими продукти:

  • 1 чаша захар
  • 1/3 чаша вода
  • 1/2 чаша лешници или други ядки
  • спрей за готвене
  • алуминиево фолио

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете ядките с кухненски робот на по-едри парчета.
  2. Напръскайте със спрей за готвене алуминиевото фолио.
  3. В дебелостенен съд изсипете захарта и водата. Поставете на котлон, включен на висока степен.
  4. Когато захарният сироп заври, намалете котлона и оставете да къкри, докато придобие златист цвят. Не оставяйте захарта без наблюдение, защото може бързо да прегори.
  5. Смесете карамела с ядките и изсипете върху фолиото. След като изстине крокана, го натрошете с дървено чукче или го смелете с кухненски робот - това зависи от вашите предпочитания и нужди.

Захаросани портокалови корички


Необходими продукти:

  • портокалови кори
  • захар

Начин на приготвяне:

  1. Бялата (месестата) част на портокаловите кори се изрязва и корите се нарязват на ситни кубчета.
  2. Портокаловите корички се смесват с два пъти по голямо количество (като грамаж) захар и се оставят да престоят поне 4-5 часа, за да пуснат сок.
  3. Захаросаните кори се разбъркват и се сипват в бурканчета. Хубаво се притискат, за да не остане въздух. Покриват се с 1/2 см. захар и се затварят добре.
  4. Съхраняват се в хладилник.

Талиатели със сметанов сос


Необходими продукти:

  • 400 гр. талиатели 
  • 5 с.л. зехтин 
  • 3 глави кромид лук 
  • 400 гр. гъби 
  • 1 скилидка чесън 
  • 50 г бекон 
  • 1 чаша пилешки бульон, приготвен от 1 кубче бульон 
  • 200 гр. сметана 
  • 200 гр. пуешко или пилешко филе 
  • сол 
  • мащерка 
  • розмарин 
  • млян черен пипер 
  • пармезан или кашкавал 

Начин на приготвяне:

  1. В посолена вода сваряваме талиателите с 2 с.л. зехтин. Изплакваме ги със студена вода и ги оставяме да се отцедят.
  2. В 3 с.л. зехтин задушаваме нарязания на ситно лук. Прибавяме изчистените и измити гъби, нарязани на дребно, мащерката, розмарина, счукания чесън и нарязания на кубчета бекон. Задушаваме 10 минути. Прибавяме бульона, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим на слаб огън 10 минути. Преди да свалим от огъня, прибавяме сметаната.
  3. Сгорещяваме останалия зехтин и запържваме нарязаното на малки парченца филе около 3 минути. Добавяме го към гъбения сос.
  4. Смесваме талиателите с гъбения сос и поръсваме с настърган пармезан или кашкавал.

сряда, 4 декември 2013 г.

Лимонов чийзкейк


Необходими продукти:

  • 250 гр. чаени бисквити
  • 150 гр. масло, разтопено
  • 500 гр. маскарпоне
  • 3/4 чаша захар
  • 3 ч.л. фино настъргани лимонови кори
  • 3 яйца
  • 1/4 чаша прясно изстискан лимонов сок

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната на 150 градуса. Намажете тортена форма с масло.
  2. Натрошете бисквитите в кухненски робот докато се получат фини трохи. Добавете разтопеното масло и смесете добре. Изсипете сместа в тавата и с помощта на лъжица оформете дъното и стените на чийзкейка. Поставете в хладилник за 15 минути.
  3. Разбийте маскарпонето, захарта и лимоновите кори докато се получи гладък крем. Добавете яйцата едно по едно като продължавате да разбивате. Прибавете и лимоновият сок. Разбивайте още 1-2 минути. Изсипете крема в тавичката.
  4. Печете 50-60 минути. Изключете фурната и оставете чийзкейка да изстива на леко отворена вратичка. Охладете добре в хладилник преди да сервирате десерта.

Ориз със зеленчуци на фурна


Необходими продукти:

  • 2 чаши ориз
  • 1 голяма глава лук
  • 1 чаша замразен грах
  • 1 чаша замразена царевица
  • 1 чаша замразени бейби моркови
  • 4 с.л. олио
  • 2-3 ч.л. сол
  • 1 ч.л. куркума

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната на 180 градуса.
  2. Задушете ситно нарязаният лук в мазнината и малко вода, докато стане прозрачен. Прибавете ориза и пържете още 2-3 минути. Прибавете подправките и разбъркайте.
  3. Изсипете ориза в тавичка и смесете със замразените зеленчуци. Залейте с 8 чаши вода. Печете ястието 50-60 минути или докато водата се поеме от ориза.