вторник, 23 септември 2014 г.

Патладжанени лодки с моцарела и зеленчуци


Необходими продукти:

  • 2  патладжана
  • 1 малка глава лук
  • 2-3 скилидки чесън (по желание)
  • 2-3 домата, тип консерва
  • 2-3 печени чушки
  • 100-150 гр. моцарела
  • 2 с.л. олио
  • 1/2 - 1 ч.л. сол
  • черен пипер
  • босилек

Начин на приготвяне:

  1. Сварете разполовените патладжани на пара или във вода, докато леко омекнат. След това ги издълбайте, нарежете вътрешността, а патладжанените лодки поставете в тавичка, покрита с хартия за печене.
  2. В тиган задушете нарязаният лук в олиото, докато стане прозрачен. Добавете обелените и нарязани домати и пържете докато изври цялата отделила се от доматите течност. Към запръжката прибавете нарязаният чесън и вътрешността от патладжаните. Пържете за още 2-3 минути, подправете със сол, черен пипер и босилек.
  3. Охладената плънка разбъркайте с нарязаните печени чушки и моцарела. Напълнете патладжаните, покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете покрито 30-35 минути, след това махнете фолиото и запечете по желание.

петък, 19 септември 2014 г.

Шарен кекс


Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 2 чаши захар
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 чаша растително масло
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ванилия
  • 2 1/2 чаши брашно 
  • 2 супени лъжици какао

Начин на приготвяне:

Разбиват се яйцата и захарта до побеляване, след което се прибавят постепенно и като се редуват, олиото, млякото, и брашното предварително смесено с бакпулвера. Когато се получи гладка смес се прибавя и ванилията и разтворените в малко вода или мляко, бакпулвер и сода за хляб. Изсипва се половината смес в намаслена тавичка, а към остатък прибавяме какаото и разбъркваме хубаво. Върху бялата смес изсипваме и кафявата, и леко разбъркваме. Кекса се пече в предварително загрята до 180 С градуса фурна за 40-50 минути или докато забоден в центъра на сладкиша нож излезе чист .