Необходими продукти:
- 1,2 кг. патладжан
- 1,2 кг домати
- 400 гр. лук (2 големи глави)
- 1 гл. пресен чесън (да има образувани скилидки) или 5-6 скилидки стар
- 200 гр. топено-пушено сирене (от твърдото)
- 200 гр. рендосан кашкавал
- 4 с.л. олио
- сол
Начин на приготвяне:
Нарязаните на едри кубчета патладжани се осоляват и се оставят да се отцеди горчивият сок. Изплакват се и се отцеждат добре. Запържват се в дълбок тиган с 3 с.л. олио. Ако прецените може да ги изпържите на два пъти, като първият път пърженето е с 2 лъжици мазнина, а вторият път с 1. Поставят се в тавичка и върху тях се разпределя нарязаното топено сирене. Поръсва се с накълцаният (не счукан) чесън.
Нарязаният лук се задушава в 1 с.л. олио и малко вода за 4-5 минути. Прибавят се обелените и намачкани с ръка домати. Сосът се вари за 10-15 минути. Патладжаните се заливат с така приготвеният сос. Тавичката се покрива с фолио и се пече на умерена фурна 20 минути. Фолиото се отстранява и печенето продължава още 15-20 минути - сосът се посгъсти. Поръсва се с кашкавал и се връща във фурната за кратко докато се кашкавалът се разтопи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар