Необходими продукти:
- 300 гр. смляно месо от бут
- 200 гр. лук
- 2 чушки
- 1-2 моркова
- 3 с.л. доматено пюре (гъсто)
- 250 гр. домати (предварително обелени и пасирани)
- кисела краставичка
- кашкавал
- 2 с.л. олио
- сол
- черен пипер
- кимион
- копър (по желание)
Начин на приготвяне:
Лукът се реже на ситно и се отделят 2 с.л. от него за кюфтетата. Поставя се в съд за микровълнова заедно с нарязаните на колелца моркови и олиото. Задушава се под капак 4 минути на пълна мощност. Поставяме предварително оформените кюфтета и задушаваме още 3-4 минути докато се стегне месото (каймата). Добавят се пюрето разбъркано с доматите, чушките и сол ако е необходимо. Вари се на 50-60% мощност за 20 минути. Ястието се разбърква, подправя се с чесъна и се вари още 15-20 минути на 60-80% мощност. При поднасяне се поръсва с копър.Приготвяне на кюфтетата:
Месото се овкусява със сол, черен пипер и кимион (ако се използва обикновена кайма, солта се пропуска и се намалява олиото в ястието наполовина). Добавя се и лукът, който предварително сме отделили. Отново хубаво се омесва, докато се разпределят добре всички съставки. Така приготвеното месо се разделя на 18 равни топки (за 9 кюфтета). От всяка топка правим питка. Самото оформяне на кюфтетата става по следният начин:
- взимаме една от месните питки и слагаме по средата малко нарязани краставички и кашкавал
- поставяме отгоре друга питка и притискаме внимателно цялата маса, като обърнем внимание на краищата
- с леко притискане започваме прибирането навътре на месото, като постепенно от питка се оформя неравномерно топче
- след това дооформяме самите кюфтета в сферична форма
Няма коментари:
Публикуване на коментар