Необходими продукти:
- 500 гр. патладжан
- 500 гр. тиквички
- 300 гр. лук
- 25 гр. сушени домати (6-8 броя)
- 40 мл. зехтин
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Сушените домати се накисват в зехтина от предишният ден. Може да се използват и мариновани.
Зеленчуците се режат на едри парчета. Патладжана се осолява, оставя се да се отцеди горчивият сок и се изплаква. Запържва се в зехтина (този в който сме накиснали доматите), заедно с лука за 4-5 минути. След това се добавя тиквичките и доматите, заедно с подправките. Готви се докато патладжана се зачерви (или стане крехък, това е според сорта на зеленчука). Тиквичките остават хрупкави, но вкусът е уникален. Може да се запържат всички зеленчуци заедно или да се опекат в плик във фурната.
Ястието се гарнира с арабски кускус или с варен в леко подсолена вода ориз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар