понеделник, 8 октомври 2012 г.

Кюфтета с доматен сос


Необходими продукти:

За кюфтетата:
  • 400 гр. кайма
  • 1 яйце
  • черен пипер
  • 1-2 шепи ориз
  • 1 малка глава лук
  • брашно

За доматеният сос:
  • 2 големи консерви белени домати
  • 300-400 мл. вода
  • 1 глава лук
  • 1-2 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2-1 ч.л. сол
  • 1 дафинов лист
  • 2-3 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Подготовка на кюфтетата:
Лукът се нарязва на много ситно. Прибавя се към каймата, заедно с яйцето, ориза и черният пипер. Каймата се омесва добре. От нея се оформят кюфтета, които овалваме в брашното.

Приготвяне на соса:
Нарязаният лук се задушава в мазнината и малко вода. Прибавя се червеният пипер и след няколко секунди (за да не прегори подправката), се добавят и пасираните домати, заедно с водата и солта. След като сосът кипне, температурата на котлона се намалява и внимателно се добавят кюфтетата. След 20-25 минути се слагат и подправките (дафиновият лист и чесъна). Ястието къкри още 10 минути и се сервира с бял ориз или картофено пюре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар