понеделник, 9 април 2012 г.

Боб в гювеч на фурна


Необходими продукти:

  • 500 гр. боб 
  • 2 с.л. доматено пюре 
  • 1-2 глави лук 
  • 4-5 ск. чесън 
  • 1-2 моркова 
  • 1-2 сухи/печени чушки 
  • олио 
  • сух джоджен 
  • сол 
  • червен пипер
  • черен пипер 

Начин на приготвяне:

Накиснатият от предишната вечер боб, се прокипява и се се сменя водата. В гювеч се слагат нарязаният наситно лук и чесън, обелените и нарязани на кръгчета моркови, нарязаните на едри парчета чушки, доматеното пюре, олиото и подправките. Хубаво се разбъркват и след това се прибавя и боба. Долива се вода която трябва да еоколо два пръста над боба. Поставя се затвореният гювеч във студена фурна. След като кипне се температурата се намаля на 150 градуса. След около 2-3 часа се проверява и ако е необходимо се долива вода. Ако бобът е трудносваряем, може предварително да поври около час и след това да се постави в гювеча заедно с останалите продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар