понеделник, 16 април 2012 г.

Бриоши (Brioches)


Необходими продукти:

  • 250 мл.  прясно мляко със стайна температура
  • 25 гр. прясна мая (суха мая за 500 гр. брашно)
  • 530 гр. брашно
  • 2 яйца разбити с вилица
  • 80 гр. захар
  • 75 гр. меко краве масло нарязано на кубчета
  • 1/4 ч.л. сол
  • настъргана кора от един лимон

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в прясното мляко. Излейте сместа в купата на миксера. Прибавете разбитите яйца и настърганата лимонова кора и разбъркайте. Добавете пресятото брашно, захарта и солта. Включете миксера с бъркалката за тесто на бавни обороти и бъркайте около 3-4 минутки, докато всичките съставки се обединят. Постепенно да добавяйте парченцата масло, като продължавате месенето с помощта на миксера. Тестото трябва да бъде гладка, гъста, лепкава маса.
Поставете тестото в дълбока купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете за 6-8 часа в хладилника.
След като извадите тестото от хладилника, сложете го на набрашнена работна повърхност, разделете го на две части и го месете за кратко. Докато работите с едната част на тестото, другата я върнете в хладилника. С тестото се работи много лесно, докато е студено. Ако се затопли, започва да лепне.
Оформяйте бриошите и ги поставяйте във формичките за печене. Когато сте готови, намажете ги с разбит с малко вода/прясно мляко или мляко жълтък и ги оставете да втасат на топло около 30-40 минути.
Намажете отново втасалите бриоши с жълтъка и ги поръсете със захар. Поставете ги в предварително загрятата на 180 градуса фурна и ги печете до златисто-кафяво (около 30-40 минути).



От клипа може да видите как се оформят самите бриоши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар