събота, 28 април 2012 г.

Вегетарианска баница с моркови и тиквички


Необходими продукти:

  • 6 фини кори за баница (1/2 пакет)
  • 1 малка тиквичка (около 100 гр.)
  • 1-2 моркова (около 100 гр.) 
  • 1 средно голяма глава лук 
  • 2 скилидки чесън
  • 1-2 с.л. олио
  • 50-60 мл. газирана вода
  • черен пипер
  • сол
  • 3-4 клонки пресен копър
  • 3-4 клонки пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Морковите и тиквичката нарязваме на тънки филийки с помощта на много остър нож или белачка за зеленчуци. Изпичаме на раклет грил или в тиган с незалепващо покритие докато зеленчуците омекнат и променят цвета си. През това време нарязваме чесъна и го запържваме за няколко секунди в мазнината, след което добавяме лука. Задушаваме докато лукът стане "стъклен". Нарязваме магданоза и копъра и ги прибавяме към запържените лук и чесън, заедно с щипка сол и черен пипер на вкус. 
Покриваме корите с влажна кърма за 5 минути, за да омекнат леко. Вземаме две от тях и разпределяме 1/3 от зеленчуците и подправките с лука и чесъна. Напръскваме леко с газирана вода и навиваме на руло. Поставяме в тавичка с незалепващо покритие. Повтаряме тази дейност и с останалите продукти. Намазваме баницата с олио, посоляваме и заливаме с газираната вода (50 мл.). Поставяме в студена фурна. Печем 20 минути на 170-180 градуса (времето се засича, след като е достигната тази температура). 


Готовата баница се покрива за няколко минути с кърпа, за да омекнат корите и да се улесни рязането на парчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар