сряда, 16 януари 2013 г.

Кюфтета по Чирпански


Необходими продукти:

  • 400 гр. свинско месо
  • 1 белтък или 1 малко яйце
  • 2 гл. лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 800 гр. картофи
  • 5-6 печени чушки
  • 1-2 ч.л. червен пипер
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 3-4 с.л. олио
  • 1 литър рендосани домати
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 1/2 с.л. захар
  • брашно

Начин на приготвяне:

Смляното месо се подправя със сол, черен пипер и кимион. Прибавя се малко ситно нарязан лук и белтъка (яйцето). Сместа се обърква хубаво и се оформят малки кюфтенца, които се овалват в брашно. През това време останалата час от настиненият лук се задушава в мазнината за 4-5 минути. Към него се прибавят рендосаният чесън и обелените и нарязани на колелца моркови. Сотира се за 1 минути, добавя се червеният пипер и запръжката се залива с доматите и бульона. След като сосът започне да къкри се прибавят внимателно кюфтенцата. След около 10 минути към тях се прибавят и нарязаните на едро картофи. Ястието къкри на бавен огън, докато се сварят картофите. Размиваме 1с.л. брашно и 1/2 с.л. захар с малко вода, докато се получи гъстотата на боза. С така получената смес сгъстяваме ясието. Готвим още 10 минути, като малко преди да отстраним от огъня добавяме и нарязаните чушки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар