понеделник, 8 октомври 2012 г.

Кюфтета с доматен сос


Необходими продукти:

За кюфтетата:
  • 400 гр. кайма
  • 1 яйце
  • черен пипер
  • 1-2 шепи ориз
  • 1 малка глава лук
  • брашно

За доматеният сос:
  • 2 големи консерви белени домати
  • 300-400 мл. вода
  • 1 глава лук
  • 1-2 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2-1 ч.л. сол
  • 1 дафинов лист
  • 2-3 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Подготовка на кюфтетата:
Лукът се нарязва на много ситно. Прибавя се към каймата, заедно с яйцето, ориза и черният пипер. Каймата се омесва добре. От нея се оформят кюфтета, които овалваме в брашното.

Приготвяне на соса:
Нарязаният лук се задушава в мазнината и малко вода. Прибавя се червеният пипер и след няколко секунди (за да не прегори подправката), се добавят и пасираните домати, заедно с водата и солта. След като сосът кипне, температурата на котлона се намалява и внимателно се добавят кюфтетата. След 20-25 минути се слагат и подправките (дафиновият лист и чесъна). Ястието къкри още 10 минути и се сервира с бял ориз или картофено пюре.

Бял ориз (за гарнитура)


Необходими продукти:

  • 1 ч.ч ориз
  • 4 ч.ч. вода
  • 1 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер на вкус
  • 1 дафинов лист
  • 2-3 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Водата се слага да кипне. Прибавят се останалите продукти и се вари за слаб огън, докато се усвои водата.

събота, 6 октомври 2012 г.

Бутер банички с гъби


Необходими продукти:

  • 400 гр. бутер тесто
  • 200 гр. пресни гъби
  • 1 връзка пресен лук
  • 1-2 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Нарязаните на ситно зеленчуци се задушават в мазнината. Добавя се доматеното пюре и се задушава докато изври течността. Бутер тестото се нарязва на 6 парчета. Плънката се разпределя върху тях и се оформят пурички, които се притистат в края, за да не изтече плънката. Баничките се пекат докато порозовеят.

Чушки с чесън


Необходими продукти:

  • 3,5 кг. чушки
  • 100 мл. олио
  • 25 мл. оцет
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар
  • 40 гр. чесън
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Чушките се измиват, изчиствате от дръжките и семките, изпичат и обелват. Чесънът се счуква много добре със солта. Добавя се захарта. След това на тънка струйка се добавя олиото като непрекъснато се бърка, за да се получи чеснова паста, която е усвоила добре мазнината. Прибавя се и оцета. С така приготвената смес се мариноват нарязаните на ленти чушки. Поръсва се с магданоз.



вторник, 25 септември 2012 г.

Талиатели със зеленчуци


Необходими продукти:

  • 160 гр. талиатели
  • 150 гр. лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 5 с.л. олио
  • 200 гр. тиквички
  • 150 гр. чушки
  • 500 гр. домати
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. смесени сухи подправки (мащерка, риган и розмарин)

Начин на приготвяне:

Нарязаните лук и чесън се запържват в мазнината за 1-2 минути. Добавят се тиквичките, нарязани на полукръгове и чушката, нарязана на ивици. Пържи се още 10 минути. Прибавяме рендосаните домети и подправките. Варим соса докато се сгъсти. Гарнираме с него сварените талиатели и сервираме топло.

четвъртък, 20 септември 2012 г.

Пълнени патладжани


Необходими продукти:

  • 4 патладжана (около 1,5 кг.) 
  • 4 моркова (около 250 гр.) 
  • 3-4 глави лук (около 500-600 гр.)
  • 4 чушки  (около 500 гр.) 
  • 300 г печурки
  • 300 топено сирене
  • 300 кашкавал
  • 140 олио
  • сол
  • 1/2 кубче гъбен бульон 
  • 1 к.ч. вода

Начин на приготвяне:

Патладжанът се разрязва на две половинки и се издълбава. Нарязаната на ситно вътрешност и издълбаните патладжани се посоляват и се оставят да се отцеди горчивият сок. След това се измиват и се оставят да се отцедят в гевгир. 
Издълбаните патладжани се поставят в тава и се поставят в предварително загрята на 200 градуса фурна. През това време, всички зеленчуци се нарязват и се запържват в зехтина заедно с издълбаната вътрешност. След 5-10 минути се добавят кашкавала и топеното сирене и водата в която е разтворен бульона. Плънката къкри на тих огън, докато се сгъсти. С нея се пълнят патладжаните, които са полуопечени. Слагат се във фурната и се пекат още 20-25 минути.

Фокача с маслини



Необходими продукти:

  • 250 гр. брашно
  • 2 с.л. зехтин 
  • 1/2 пакетче суха мая 
  • 1/2 ч.л. сол 
  • 125 мл. хладка вода
  • зехтин за намазване
  • чесън на гранули
  • черни маслини, нарязани на колелца

Начин на приготвяне:

Пресятото брашно се размесва с маята и солта. Заедно с водата и зехтина се омесва тестото. Поставя се в купа, намазва се намазва със зехтин и се покрива с домакинско фолио. Оставя се да втаса около 30-40 мин. Тестото се разточва в правоъгълна форма с дебелина около 1 см. Повърхността на тестото се набожда леко с пръсти, така че да се образуват малки ямички. Намазва се обилно със зехтин, подреждат се маслините и се поръсва с чесъна. Оставя се да втаса още 20-30 минути, като отново се покрива, за да не изсъхне. Пече се около 20 минути на 180-200 градуса.

Фокача


Необходими продукти:

  • 250 гр. брашно
  • 2 с.л. зехтин 
  • 1/2 пакетче суха мая 
  • 1/2 ч.л. сол 
  • 125 мл. хладка вода
  • зехтин за намазване
  • шарена сол

Начин на приготвяне:

Пресятото брашно се размесва с маята и солта. Заедно с водата и зехтина се омесва тестото. Поставя се в купа, намазва се намазва със зехтин и се покрива с домакинско фолио. Оставя се да втаса около 30-40 мин. Тестото се разточва в правоъгълна форма с дебелина около 1 см. Повърхността на тестото се набожда леко с пръсти, така че да се образуват малки ямички. Намазва се обилно със зехтин и се поръсва с шарена сол. Оставя се да втаса още 20-30 минути, като отново се покрива, за да не изсъхне. Пече се около 20 минути на 180-200 градуса.

петък, 14 септември 2012 г.

Пица с кренвирши



Необходими продукти:

За тестото:
  • 200 гр. бяло брашно
  • 125 гр. гъсто кисело мляко
  • 1/4 ч.л. сода за хляб
  • 1/4 ч.л. сол

За плънката:
  • Кремвирш
  • Кисели краставички
  • Кашкавал
  • Кетчуп

Начин на приготвяне:

Смесваме киселото мляко със содата и солта. Изчакваме няколко минути докато "кипне". Прибавяме брашното и омесваме средно-твърдо тесто. Оставяме да почине за 30 минути. Разстиламе тестото в подходяща тава. Намазваме с кетчуп и поръсваме с кашкавал. След това гарнираме с останалите продукти, нарязани на колелца. Печем 10-15 минути на 200 градуса.

Вегетарианско "Калцоне" със содено тесто


Необходими продукти:

За тестото:
  • 400 гр. бяло брашно
  • 250 гр. гъсто кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 1/2 ч.л. сол

За плънката:
  • Стерилизирани гъби или пресни, но предварително задушени в малко мазнина
  • Чушка
  • Патладжан (паниран, пържен или сварен на пара)
  • Лук
  • Доматена паста (пюре, кетчуп или сгъстен доматен сос)
  • Подправки по желание

Начин на приготвяне:

Смесваме киселото мляко със содата и солта. Изчакваме няколко минути докато "кипне". Прибавяме брашното и омесваме средно-твърдо тесто. Оставяме да почине за 30 минути. Разделяме тестото на три топки и от всяка оформяме тънка кръгла основа за пицата с помощта на точилка. Гарнираме с продуктите в едната половина на тестото, като оставяме около 1 cm. чисто тесто, за да може за се затвори добре "Калцонето". След като затворим пицата, притискаме добре краищата на тестото. Печем 15 минути на 200 градуса.