четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Лесен сладкиш със сладко


Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. газирана вода
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.ч. сладко/конфитюр

Начин на приготвяне:

Продуктите се разбиват с миксер, като се прибавят в реда в който са изброени в началото на рецептата. Сместа се изсипва в предварително намаслена тавичка (задължително да е с незалепващо покритие). Сладкиша се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна поне 20-30 минути. Времето на печене зависи от това в какъв съд печете. Колкото по-дебел е сладкиша, толкова по-бавно ще се опече. С две думи, печенето продължава до "суха клечка". 

Забележка: Ако конфитюра, който използвате не е достатъчно сладък, трябва да се добави допълнително захар.

сряда, 16 октомври 2013 г.

Домашна вита баница


Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 3/4 ч.ч. олио
  • 1 кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 1/2 ч.ч. натрошено сирене
  • 1 пакет къпани/ръчно точени кори за баница

Начин на приготвяне:

Содата за хляб се разбърква с киселото мляко. Яйцата се разбиват и се смесват с всички продукти. Част от плънката се разпределя равномерно върху първата кора, като се внимава да има достатъчно от сместа за всяка от останалите. Кората се навива на руло и след това се оформя "охлюв" и се поставя в тава, която е покрита с хартия за печене. Всяка от корите се маже с плънка, навива се на руло и след това се поставя в тавата. Пече се около 30-40 минути на 180 градуса.

Кладница печена в плик


Необходими продукти:

  • 250 гр. гъби
  • чесън на гранули
  • сол
  • 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Почистените гъби се варят в подсолена вода 10 минути. Отцеждат се и се поставят в плик за печене. Подправят се с чесън на гранули и олиото. Пекат се 20-30 минути в предварително загрята фурна. След това пликът се разкъсва отгоре, за да се запекат гъбите.

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Сирене във фолио


Необходими продукти:

  • 200 гр. сирене
  • домат, нарязан на шайби
  • лук, нарязан на шайби
  • печена чушка, нарязана на ивици
  • пушено сирене, нарязано на колелца
  • зехтин
  • алуминиево фолио

Начин на приготвяне:

В средата на голямо парче алуминиево фолио, се редят продуктите в следната последователност: лук, сирене, зехтин, домат, пушено сирене, чушка, лук, зехтин. 


Фолиото се затваря добре. Пече се на сух тиган по 5 минути от всяка страна. 

събота, 21 септември 2013 г.

Патладжан с кайма на фурна


Необходими продукти:

  • 1,5 кг. патладжан
  • 500 гр. кайма
  • 2 чушки (200 гр.)
  • 1 гл. лук (200 гр.)
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол, черен пипер и кимион
  • олио

Начин на приготвяне:

Патладжаните се нарязват, осоляват и се оставят да се отцедят от горчивият сок. След това се изплакват и подсушават. Пържат се. В същият тиган, но само с 1 с.л. олио се запържват, предварително нарязаните на ситно лук и чушки, заедно с каймата. След като месото побелее, се добавя пюрето и червеният пипер. Къкри още 5-6 минути и се подправя на вкус.
На дъното на тава се редят половината патладжани. Покрива се с месото и се завършва с патладжан. Бульона се разтваря във вода и се залива ястието. Течността трябва да покрие продуктите (но не трябва да се прекалява с водата). Печете мусаката в умерена фурна, докато изври водата.

събота, 4 май 2013 г.

Кифлички със сладко


Необходими продукти:

  • 400 мл (2 ч.ч.) хладка вода
  • 2 яйца
  • 100 мл (1/2 ч.ч.) олио
  • 200 гр (1 ч.ч.) захар
  • около 1 кг брашно
  • 1 мая
  • ванилия
  • сладко

Начин на приготвяне:

Продуктите без брашното се разбъркват в дълбока тенджера и се добавя брашно за рядко тесто, оставя се да втаса около 2 до 4 часа. Добавя се останалото брашно - до получаване на средно твърдо тесто. Разделя се на 8 топки. Всяка топка се разточва и разделя на 8 парчета. Навиват се на кифлички, като в началото на всяка се поставя по малко сладко (най-много по 1/2 ч.л.). Пече се на 180 градуса. Горещите кифлички се топват за секунда в студен захарен сироп (1 ч.ч. захар + 1 ч.ч. вода се кипва и се оставя да изстине).

вторник, 29 януари 2013 г.

Гофрети с мая



Необходими продукти:

  • 750 мл. прясно мляко
  • 1/2 кубче мая
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 течна ванилия
  • 0.5 кг. брашно
  • 250 гр. разтопено масло
  • 3 белтъка, разбити на твърд сняг

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в млякото. Към млечната смес добавете захарта, солта и ванилията. Разбъркайте добре. След това добавете и брашното като разбивате с миксер, до получаването на хомогенна смес. Оставете да втаса най-много половин час. Идва ред и на разтопеното и охладено масло. Разбивайте докато се усвои маслото. Прибавете белтъците и размесете внимателно с тестото.
Загрейте гофретника и поставете 2-3 лъжици от сместта. Печете до златисто. Гофретите са много вкусни (и хрупкави) докато са топли, но и студени са страхотни.

неделя, 20 януари 2013 г.

Лесни гофрети


Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 500 гр. брашно
  • 250 гр. меко масло
  • 200 гр. захар
  • 500 мл. прясно мляко
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1-2 ванилии

Начин на приготвяне:

Разбийте маслото със захарта до побеляване. Прибавете яйцата едно по едно. След това прибавете брашното, което предварително сте пресяли заедно с бакпулвера. Продължавайте разбиването като бавно наливате хладкото мляко и към края добавете ванилията.

сряда, 16 януари 2013 г.

Кюфтета по Чирпански


Необходими продукти:

  • 400 гр. свинско месо
  • 1 белтък или 1 малко яйце
  • 2 гл. лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 800 гр. картофи
  • 5-6 печени чушки
  • 1-2 ч.л. червен пипер
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 3-4 с.л. олио
  • 1 литър рендосани домати
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 1/2 с.л. захар
  • брашно

Начин на приготвяне:

Смляното месо се подправя със сол, черен пипер и кимион. Прибавя се малко ситно нарязан лук и белтъка (яйцето). Сместа се обърква хубаво и се оформят малки кюфтенца, които се овалват в брашно. През това време останалата час от настиненият лук се задушава в мазнината за 4-5 минути. Към него се прибавят рендосаният чесън и обелените и нарязани на колелца моркови. Сотира се за 1 минути, добавя се червеният пипер и запръжката се залива с доматите и бульона. След като сосът започне да къкри се прибавят внимателно кюфтенцата. След около 10 минути към тях се прибавят и нарязаните на едро картофи. Ястието къкри на бавен огън, докато се сварят картофите. Размиваме 1с.л. брашно и 1/2 с.л. захар с малко вода, докато се получи гъстотата на боза. С така получената смес сгъстяваме ясието. Готвим още 10 минути, като малко преди да отстраним от огъня добавяме и нарязаните чушки.

събота, 5 януари 2013 г.

Свински черен дроб със зеленчуци


Необходими продукти:

  • 500 гр. свински черен дроб
  • 500 гр. пресни гъби
  • 2 гл. лук (около 400 гр.)
  • 2-3 моркова (около 150 гр.)
  • 2 чушки
  • 3-4 с.л. доматено пюре
  • 100 мл. вино
  • 100 мл. олио
  • сол и черен пипер на вкус
  • кисели краставички

Начин на приготвяне:

Нарязаният дроб се запържва в олиото докато побелее. Когато е полуготов, се прибавят почистените и нарязани гъби, лукът - нарязан на полумесеци и обелените и нарязани на пръчици моркови. След 10 минути се прибавят и нарязаните чушки. Задушава се за още няколко минути и се прибавят доматеното пюре, разтворено във виното, подправките и киселите краставички. Готвенето продължава, докато водата се изпари - около 20-25 минути.