събота, 16 ноември 2013 г.

Мъфини с шоколадов чипс


Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 голямо яйце
  • 3/4 ч.ч. прясно мляко
  • 1/4 ч.ч. олио
  • 2/3 ч.ч. (100 гр.) шоколадов чипс

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната на 200 градуса и подгответе тава за 12 мъфина. 
  2. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го смесете със захарта и солта.
  3. Разбийте яйцето и към него прибавете млякото и олиото.
  4. От всичките продукти омесете гъсто кексово тесто и прибавете шоколадовия чипс. Разбъркайте хубаво, за да се разпределят равномерно шоколадовите парченца.
  5. С помощта на две лъжици разпределете тестото и печете 20 минути или докато забодена в тестото клечка за зъби излезе суха.

четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Хапки с шунка и кашкавал


Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. топло прясно мляко
  • 1 с.л. мед
  • 2 1/2 ч.ч. брашно, предварително пресято
  • 2 ч.л. суха мая (1 пакетче от 7 гр.)
  • шунка или филе, ситно нарязани
  • рендосан кашкавал
  • течен маргарин или разтопено масло

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте меда в прясното мляко.
  2. В купа смесете брашното и маята. Добавете млякото и омесете средно твърдо тесто и го оставете да втаса 40-50 минути.
  3. Разделете тестото на 4 топки. Ако е много меко, го премесете с още брашно. По-лесно ще се обработва твърдото тесто.
  4. Всяка от топките разточете на тънки продълговати кори. Върху две от корите разпределете шунка и кашкавал като оставите част от тестото чисто.


  5. Навийте тестото на руло и го поставете върху кора полята с маргарин.


  6. Навийте на стегнато руло и нарежете на парчета.



  7. Наредете хапките в тава покрита с хартия за печене. Поставете тавата в студена фурна и я включета на 180 градуса. Печете докато тестото се зачерви.

вторник, 12 ноември 2013 г.

Пилешки бутчета с ориз


Необходими продукти: 

  • 6  пилешки бутчета
  • 3 с.л. олио
  • 150-200 гр. моркови
  • 300 гр. лук
  • 2 ч.ч. ориз
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Сварете бутчетата в подсолена вода до готовност.
  2. В олиото запържете нарязаните лук и моркови. 
  3. След като лукът стане прозрачен, добавете оризът и пържете още 4-5 минути.
  4. На дъното на тава, разпределете равномерно оризът. Отгоре поставете сварените бутчета. Залейте ястието със 7 ч.ч от бульона, в който се е варило пилешкото. Печете ястието около 1 час в умерена фурна (без да включвате вентилатора, ако имате такъв). След като бутчетата са се запекли и оризът е сварен, ястието е готово.

неделя, 10 ноември 2013 г.

Захаринки


Необходими продукти: 

  • 5 жълтъка (или 2 цели яйца), със стайна температура
  • 200 г захар
  • 125 г масло, нарязано на дребни парчета
  • 1 течна ванилия
  • 350 гр. брашно
  • захар за овалване на захаринките

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте жълтъците със захарта до побеляване.
  2. Като продължавате да разбивате, постепенно прибавяйте парчетата омекнало масло към жълтъците.
  3. Добавете брашното и ванилията и омесете тестото с ръка.
  4. Оформете малки топчета и ги оваляйте в захар по желание.
  5. Печете захаринките в предварително загрята до 180 градуса фурна около 20-30 минути.

неделя, 3 ноември 2013 г.

Хрупкаво тесто за пица



Необходими продукти: 

  • 3/4 чаша топла вода 
  • 2 ч.л. суха мая (1 пакетче от 7 гр.) 
  • 1 ч.л. захар 
  • 1 1/3 чаши брашно 
  • 2/3 чаша фин грис 
  • 1/2 ч.л. сол 
  • 1/4 чаша зехтин 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете водата, маята и захарта. Оставете да втаса за 5-6 минути и добавете зехтина. 
  2. Към маята добавете брашното и солта, а след това финият грис. Месете тестото 2-3 минути докато стане меко и еластично. Ако е необходимо добавете още малко брашно. 
  3. Поставете тестото в купа и покрийте с кърпа или домакинско фолио. Оставете да втаса 40-50 минути. 
  4. Когато тестото е удвоило обема си, го разстелете в тавичка и гарнирайте пожелание. 
  5. Печете 15-20 минути в предварително загрята до 220-250 градуса фурна. 

Това тесто може да престои до 1 ден в хладилника или да се съхранява във фризера до 3 месеца.

Селска торта (Сладкиш с кисело мляко)


Необходими продукти:

  • 4 яйца със стайна температура
  • 4 с.л. захар
  • 4 с.л. брашно
  • ванилия
  • 1 кофичка кисело мляко, подсладена на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната да се загрее до 180 градуса. Намаслете кръгла форма за торта с диаметър 26 см.
  2. Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете брашното и ванилията и разбъркайте внимателно. Печете пандишпанената платка, докато забоден в центърът й дървен шиш излезе сух.
  3. Залейте изстиналият блат с подсладеното мляко. Отавете да се охлади поне 4-5 часа.

събота, 2 ноември 2013 г.

Лесни сиренки



Необходими продукти: 

  • 2 ч.ч. брашно 
  • 1 ч.ч. натрошено сирене 
  • 1 ч.ч. кисело мляко 
  • 1/2 ч.л. сода за хляб 
  • сол, ако сиренето е безсолно 
  • масло 

Начин на приготвяне:

Киселото мляко се разбърква със содата. Прибавят се останалите продукти и се омесва тестото. С намаслени ръце се оформят топчета с големина на пинг-понг топче. Върху всяко топче се забожда по едно парче масло. Бухтичките се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна до порозовяване.

петък, 25 октомври 2013 г.

Сладкиш с ябълки и орехи - II вид


Необходими продукти:

  • 500 гр. ябълки, обелени и нарязани
  • 150-200 гр. орехи, ситно нарязани
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 пак. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. канела
  • 2 с.л. какао

Начин на приготвяне:

Брашното, бакпулвера, содата, канелата и какаото се смесват и пресяват. В купа разбъркайте продуктите изброени в рецептата, като от орехите използвате само около 100 гр. Сместа трябва да престои поне 20 минути, като периодично се разбърква. Първоначално е много суха, но ябълките пускат сок. Изсипете сместа в намаслена тавичка и поръсете с останалите орехи. Печете около час в предварително загрята до 180 градуса фурна.

неделя, 20 октомври 2013 г.

Сладкиш с ябълки и орехи


Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. разтопено масло
  • 1 ч.ч. натрошени орехи
  • 2 ч.ч. предварително обелени и рендосани ябълки
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. канела
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса и намажете тавичка с масло, мас или олио и я поръсете с брашно.

Пресейте брашното заедно с канелата. Разбийте с яйцата, захарта, маслото и киселото мляко, в което е разбъркана предварително содата. Смесете яйчената смес с брашното. Прибавете орехите и ябълките. Изсипете сместа в тавичката и печете 50 минути или докато забоден в центъра на сладкиша нож излезе чист.

Изстиналият сладкиш се поръсва с пудра захар.

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Лесен сладкиш със сладко


Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. газирана вода
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.ч. сладко/конфитюр

Начин на приготвяне:

Продуктите се разбиват с миксер, като се прибавят в реда в който са изброени в началото на рецептата. Сместа се изсипва в предварително намаслена тавичка (задължително да е с незалепващо покритие). Сладкиша се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна поне 20-30 минути. Времето на печене зависи от това в какъв съд печете. Колкото по-дебел е сладкиша, толкова по-бавно ще се опече. С две думи, печенето продължава до "суха клечка". 

Забележка: Ако конфитюра, който използвате не е достатъчно сладък, трябва да се добави допълнително захар.