вторник, 17 декември 2013 г.

Шоколадов чийзкейк с Рикота


Необходими продукти:

  • 300 гр. чаени бисквити
  • 150 гр. масло, разтопено
  • 625 гр. Рикота, със стайна температура
  • 150 гр. захар
  • 5 яйца, със стайна температура
  • 150 мл. течна сладкарска сметана + още 2 с.л. за разтопяването на шоколада
  • 150 гр. млечен шоколад

Начин на приготвяне:

  1. Намажете тортена форма (с размер на дъното 26 см) с масло. 
  2. Поставете шоколада заедно с 2 с.л. сметана да се разтопят на водна баня.
  3. Натрошете бисквитите в кухненски робот докато се получат фини трохи. Добавете разтопеното масло и смесете добре. Изсипете сместа в тавата и с помощта на лъжица оформете дъното и стените на чийзкейка. Поставете в хладилник за 15 минути.
  4. Включете фурната на 150 градуса. 
  5. Разбийте сиренето и захарта докато се получи гладък и пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно като продължавате да разбивате. Прибавете сметаната и разбивайте още 4-5 минути на висока скорост. Изсипете крема в тавичката и го поръсете с разтопения шоколад.
  6. Печете 50 минути. Изключете фурната и оставете чийзкейка да изстива на леко отворена вратичка. Охладете добре в хладилник преди да сервирате десерта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар