сряда, 2 май 2012 г.

Задушени зеленчуци с тестена коричка


Необходими продукти:

За зеленчуковата плънка:
  • 2 глави лук (350 гр.)
  • 1 патладжан (150 гр.)
  • 1 тиквичка (250 гр.)
  • 3-4 чушки
  • 1 морков
  • 3-4 ск.чесън
  • 2 с.л. олио
  • сол
  • черен пипер

За тестото:
  • 160 гр. брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/3 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 1 с.л. оцет
  • 100 мл. вода 
  • 1 с.л. олио
  • 3-4 стръка магданоз

Начин на приготвяне:

Подготовка на зеленчуците:
Нарязваме зеленчуците. Патладжана осоляваме и оставяме да се отцеди от горчивият сок. Лукът, морковите и чесъна се задушават за 3-4 минути в мазнината. Прибавяме и останалите продукти, като предварително сме изплакнали патладжана. Готвенето продължава още 5-10 минути. В предварително намазана с олио тавичка поставяме така приготвените зеленчуци и изравняваме с лъжица.

Подготовка на тестото:
Пресяваме брашното заедно със солта и бакпулвера. Смесваме оцета, содата и захарта, разбъркваме и прибавяме към водата. Правим кладенче в брашното, добавяме олиото и нарязаният магданоз и започваме да наливаме по малко вода. Месим докато се усвоят всички съставки. Оставяме малко да почине 10 минути. Оформяме кора с която покриваме зеленчуците. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 35-40 минути. Изваждаме и оставяме ястието да почине за 10-15 минути и сервираме със салата от пресни зеленчуци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар