събота, 26 май 2012 г.

Задушени зеленчуци със сушени домати


Необходими продукти:

  • 500 гр. патладжан
  • 500 гр. тиквички
  • 300 гр. лук
  • 25 гр. сушени домати (6-8 броя)
  • 40 мл. зехтин
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Сушените домати се накисват в зехтина от предишният ден. Може да се използват и мариновани. 
Зеленчуците се режат на едри парчета. Патладжана се осолява, оставя се да се отцеди горчивият сок и се изплаква. Запържва се в зехтина (този в който сме накиснали доматите), заедно с лука за 4-5 минути. След това се добавя тиквичките и доматите, заедно с подправките. Готви се докато патладжана се зачерви (или стане крехък, това е според сорта на зеленчука). Тиквичките остават хрупкави, но вкусът е уникален. Може да се запържат всички зеленчуци заедно или да се опекат в плик във фурната. 
Ястието се гарнира с арабски кускус или с варен в леко подсолена вода ориз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар