сряда, 30 май 2012 г.

Пълнени кюфтенца с доматен сос на микровълнова


Необходими продукти:

  • 300 гр. смляно месо от бут
  • 200 гр. лук
  • 2 чушки
  • 1-2 моркова
  • 3 с.л. доматено пюре (гъсто)
  • 250 гр. домати (предварително обелени и пасирани)
  • кисела краставичка 
  • кашкавал
  • 2 с.л. олио
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • копър (по желание)

Начин на приготвяне:

Лукът се реже на ситно и се отделят 2 с.л. от него за кюфтетата. Поставя се в съд за микровълнова заедно с нарязаните на колелца моркови и олиото. Задушава се под капак 4 минути на пълна мощност. Поставяме предварително оформените кюфтета и задушаваме още 3-4 минути  докато се стегне месото (каймата). Добавят се пюрето разбъркано с доматите, чушките и сол ако е необходимо. Вари се на 50-60% мощност за 20 минути. Ястието се разбърква, подправя се с чесъна и се вари още 15-20 минути на 60-80% мощност. При поднасяне се поръсва с копър.

Приготвяне на кюфтетата:
Месото се овкусява със сол, черен пипер и кимион (ако се използва обикновена кайма, солта се пропуска и се намалява олиото в ястието наполовина). Добавя се и лукът, който предварително сме отделили. Отново хубаво се омесва, докато се разпределят добре всички съставки. Така приготвеното месо се разделя на 18 равни топки (за 9 кюфтета). От всяка топка правим питка. Самото оформяне на кюфтетата става по следният начин:

  1. взимаме една от месните питки и слагаме по средата малко нарязани краставички и кашкавал
  2. поставяме отгоре друга питка и притискаме внимателно цялата маса, като обърнем внимание на краищата
  3. с леко притискане започваме прибирането навътре на месото, като постепенно от питка се оформя неравномерно топче
  4. след това дооформяме самите кюфтета в сферична форма

Няма коментари:

Публикуване на коментар